Bliv frivillig i Selvhjælp Sydvest
– og støt børn, unge og voksne, der står i en svær livssituation
Som frivillig i Selvhjælp Sydvest bidrager du til, at vi kan tilbyde selvhjælpsgrupper for mennesker, der står i en svær livssituation. En selvhjælpsgruppe er et fortroligt frirum, hvor alle deltager på lige fod for at hjælpes ad med den udfordring, gruppen er fælles om. Det kan være i forbindelse med livskriser som fx sygdom, sorg og skilsmisse, sociale vanskeligheder som mistrivsel, skolefravær eller ensomhed, eller livsvilkår som fx en lidelse eller diagnose, eller at man er pårørende til mennesker med fysisk eller psykisk sygdom.
Fælles for alle gruppeforløb er, at de faciliteres af 1-2 frivillige facilitatorer, som hjælper til med at skabe tryghed, tillid og en ligeværdig samtale i selvhjælpsgruppen. Der er tavshedspligt for både frivillige og deltagere i gruppen
Frivillig facilitator i en selvhjælpsgruppe
Som frivillig facilitator er din opgave at gøre det så let som muligt for alle at deltage og få udbytte af selvhjælpsgruppen. Dette gøres bl.a. ved hjælpe deltagerne godt i gang og igennem gruppemøder og -forløb, så de føler sig taget godt imod og forstår gruppens ‘spilleregler’. En klar og tydelig struktur sikrer den tryghed i selvhjælpsgruppen, som er nødvendig for, at deltagerne tør åbne sig og dele tanker og erfaringer med hinanden.
Dit ansvar som frivillig facilitator
Her følger en kort introduktion til det ansvar og de opgaver, du typisk har som frivillig facilitator:
- planlægge og facilitere gruppemøder og -forløb med inddragelse af deltagerne og med afsæt i deres behov
- understøtte en tryg, tillidsfuld og ligeværdig gruppekultur, hvor alle deltagere har det godt og bliver ‘samlet op’ ved behov.
- kontakt med deltagerne i gruppen
- løbende orientering til din kontaktperson i foreningen ang. gruppens udvikling, deltagere der stopper før tid, evt. konflikter etc.
- lave kaffe, te til møderne, gøre lokalet indbydende mv.
- samarbejde og sparre med anden frivillig facilitator
- evt. booking af lokale, indkøb mv.
Særligt for frivillige gruppeledere for børn og unge
Tekst kommer
Hvad tilbyder vi?
Vi tilbyder dig grundig oplæring gennem dels et introduktionskursus, dels ‘følordning’ med en erfaren frivillig, for at du klædes godt på til i praksis at strukturere og facilitere møderne i en selvhjælpsgruppe. Ved særlige projekter eller emner kan der være yderligere kompetenceudvikling, og du kan altid få tilbud om løbende støtte og supervision, hvis behovet opstår. Derudover er der forskellige muligheder for at deltage i både faglige og sociale arrangementer.
De fleste frivillige fungerer som facilitatorer af selvhjælpsgrupperne, men vi har også andre vigtige opgaver, som løftes af frivillige fx bestyrelsesarbejde og opgaver af mere praktisk og administrativ art.
Medmenneskelige egenskaber
Da vi arbejder med mennesker i svære livssituationer, kræver det, at du har gode medmenneskelige egenskaber og lyst og overskud til at støtte andre.
Vi lægger i særlig grad vægt på, at
- Du er robust og i psykisk balance
- Du er nærværende og god til at lytte
- Du kan skabe tryghed og tillid
- Du kan sige fra og sætte grænser
- Du kan overholde tavshedspligten
“Når vi opgiver tanken om, at mennesker skal komme styrket ud af en krise eller sorg, så giver vi plads til og anerkender, at de kan være lige præcis der, hvor de er.”